Натурални Пчелни Продукти Български English
Естествен импрегнант

Естествен импрегнант

Състав:

Начин на употреба:

Ефект:

Водоотблъскващ импрегнант

Състав: съдържа смоли и масла от растителен и животински произход, а също и UV филтриращо вещество. Всички по-горе изброени съставки са безвредни за околната среда и човека. Това не е хранителен продукт, макар че съставките му - без изключение се използват в готварството или козметиката.

Нанася се в горещо състояние до завиране, но да се има в предвид, че при прекалено задържане на огън може да кипне. Не е от леснозапалимите, така че може да се топи на водна баня и на директен огън в метален съд.

Създава траен водоотблъскващ слой с консервиращ ефект. При нанасянето, понеже дървото е студено, може да остане не попила част, която да цапа, но при излагане на слънце или при нагряване попива лесно. Свързва се с дървото и става приятно на допир. Независимо, че има лек кафяв оттенък, слоят избледнява и покритието става прозрачно.

Препоръчително е преди да се импрегнира да се нанесе водоразтворим антисептик - който е в три вида:

  1. Първият е на кристали - ефективен и екологичен. Оставя лек синьозелен оттенък, който изчезва след време.
  2. Вторият е прахообразен, бял и не оставя следи. Не допуска развитие на плесен и бактерии. Предпочитан е пред първия, защото е сравнително по-безвреден от него и се разпада бързо в природата.
  3. Третият, разтворен във вода има кафеникаво зеленикав оттенък, който леко личи върху дървото, но изложен на светлина до месец оцветява дървото със старинно кафеникав загар (цвят на старо дърво, какъвто има дървесината в старите градове).

Този разтвор нанесен върху вече развили се плесен и гъби, ги убива и запазва дървото. Не съдържа хлор, съдържа соли, които се използват в земеделието козметиката и готварството.

Самите съставки са сравнително безобидни, но не трябва да се поглъщат, защото могат да имат негативен ефект - така че трябва да се внимава! Веществата могат да се използват в биологичното пчеларство.

За разлика от боята, импрегнантът не се лющи и не се пука, не пропуска вода в дървото, защото се свързва /попива/ в него. Покритието е по-трайно. При двукратно импрегниране покритието има трайност повече от 10 години при външни атмосферни условия.

Добавка: При екстремални условия за по-дълъг живот може да се добави синтетична (не биологична) добавка, която образува допълнителен филм. Такава съм ползвал за защита на шкаф за баня от иглолистна дървесина, който непрекъснато се омокря от близкия душ и все още няма видими промени в течение на 5 години.

Подходящо е за дървени дограми, вратници и тераси.

^ нагоре ^

Натурални Пчелни Продукти