Натурални Пчелни Продукти Български English
Пчелин - Халев

Историята на пчелина

Всичко започна през не далечната 1994 година. Исках да започна да се издържам чрез труда си, а не да работя за надница. През това време моята баба се грижеше за един кошер.

Така през есента на 1994 година от един кошер направихме общо три, но през зимата двата умряха. Така преживях голямо разочарование.

Едва през 1996 година реших отново да пробвам и закупих още седем броя кошери.

Като начинаещ пчелар не можех да различа пчелната майка от търтей, но с годините се научих. Привикнах и към болката и стреса от ужилването. Започнах да се справям и без книгите.

През 2006 година възникна проблем с паразитът по пчелите (varroa destructor). Лекарствата, които се продаваха нямаха 100% ефективност. Започнах да се уча като четях почти постоянно и да си правя експерименти с прилагане на билки. Тези мои опити имаха добър успех в лечението и на други болести като nozema. Това ме насърчи, защото знаех, че трябва да има алтернатива.

През 2008 година проблемът с акара по пчелите (varroa destructor) се разрастна. За лечение на пчелите използвах все по-малко лекарства, но към тях се появи резистентност т.е. паразитът стана устойчив спрямо лекарствата. Повечето от лекарствата бяха силни пестициди. Реших да опитам да лекувам пчелите с билки. Бях чел много книги за лечението с билки и бях придобил много знания.

Едва през лятото на 2009 г. при поредните експерименти получих първият сериозен успех срещу акара по пчелите (varroa destructor).

От 2009 г. до сега ползвам билки и при мен не се наблюдава изчезване на пчелите, а напротив те са изключително силни.

Когато през зимата на 2011 година на колегите ми им изчезваха пчелите, при мен такъв проблем нямаше.

Днес пчелите ми са здрави и постоянно увеличавам броя им, а пчелните продукти са екологично чисти.

Натурални Пчелни Продукти